Miért nem segít hosszú távon a fogyásban a kalóriák csökkentése

Feladva: 2021. augusztus 25.


Mindannyian ott voltunk: miután vágyunk arra, hogy a lehető legjobban nézzünk ki, végül a legújabb étrendet követjük, amelyet az interneten találtunk. Kezdetben, amikor friss a motivációnk és erős az akaraterőnk, úgy tűnik, vannak eredményeink. Szigorúan követjük a tervet, és lefogyunk néhány kilót. Azt mondjuk magunknak, hogy ez az idő más lesz. Ezúttal meg kell őriznünk a fogyásunkat.

Mégis, minden alkalommal ugyanaz történik: eredményeink kiegyenlítődni kezdenek, és a leadott kilók egyre kevesebbek lesznek, amíg a súlycsökkentési folyamat le nem áll, és nem veszítünk több kilót annak ellenére, hogy betartottuk az étrendet. Ekkor szinte mindenki abbahagyja és visszatér a régi egészségtelen szokásaihoz

Miért történik ez? Mi a magyarázat?

A magyarázat abban rejlik, hogy megérted, hogyan működik a tested

Amikor drasztikusan lecsökkenti a kalóriákat, a szervezet eleinte a várt módon reagál: a tárolt zsírt használja fel energiává. De egy idő után az agy elkezd regisztrálni egy problémát: az éhséget. Így „túlélési módba” helyezi a testét. Ez azt jelenti, hogy a szervezet úgy dönt, hogy zsírt kell tárolnia, és ragaszkodnia kell ahhoz, ha később szüksége lehet rá. A pajzsmirigyét lehívják, és így lelassul az anyagcseréje.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrend akár 23%-kal is csökkentheti a szervezet által elégetett kalóriák számát. Ez az alacsonyabb anyagcsere az alacsony kalóriatartalmú étrend leállítása után is fennmaradhat. Ez a legvalószínűbb magyarázat arra, hogy az emberek több mint 80% -a miért kapja vissza a fogyókúra alatt elvesztett súlyát

És ezek a számok igazak az egészséges emberekre

Ha pajzsmirigy alulműködése van, az anyagcseréje már lelassult. Ha a pajzsmirigy alulműködik, és nem kap megfelelő kezelést, a fogyás szinte lehetetlenné válik, még akkor is, ha diétát és testmozgást végez.

Mit tehet?

Először is, ha gyanítja, hogy problémái vannak a pajzsmirigyével, menjen orvoshoz, és végezze el a vizsgálatokat, hogy megfelelő gyógyszereket kaphasson. Minél hamarabb megtudja, mi a probléma, annál hamarabb meg tudja oldani.

Cserélje ki a szigorú eredményorientált étrendet az életmód megváltoztatásához

Ha a kalóriacsökkentés eddig nem működött, akkor érdemes teljesen megváltoztatnia a megközelítését. Ahelyett, hogy az azonnali eredményekre összpontosítana, megpróbálhat egy állandó változásra összpontosítani. Fokozatosan helyettesítheti az egészségtelen táplálkozási szokásokat jó szokásokkal.

Hogy tudod ezt megcsinálni?

A „titok” az, hogy lépésről lépésre meg kell tenni. Reális célkitűzést állítasz magad elé, majd fokozatosan haladsz felé. Eleinte apró változtatásokkal kezdi, például a szódabikarbónák eltávolításával az étrendből, és sétát tesz a blokk körül. És ezután fejlettebb változásokon dolgozik, például minden reggel otthon gyakorol.

A kulcs a megszokás erejében van

Ha sikerül beépítenie egy életmódváltást, egy idő után az beépül a természetébe, és könnyedén meg fogja tenni. Mint a fogmosás. Ha sikerül üdítők nélkül maradnia, egy idő után - mondjuk 2 hét múlva - egyáltalán nem fog hiányozni.

Tudjuk, hogy a „változás” ijesztő szónak tűnik, különösen akkor, ha kevés az energiája, de ezért vagyunk itt: irányítani és motiválni.


Kapcsolódó hozzászólások


A hozzászólások lezárultak.