Ai un metabolism lent?

Postat 15 decembrie 2020


Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni sunt capabili să mănânce orice își doresc și rămân slabi, în timp ce tu ești atent și drastic cu dieta, dar totuși te îngrăși? O cauză ar putea fi un metabolism lent sau chiar hipotiroidismul.

Hipotiroidismul este o tulburare a sistemului endocrin care afectează glanda tiroidă. Glanda tiroidă se află la baza gâtului, în partea din față, și controlează hormonii tiroidieni care produc energie pentru organismul nostru și reglează metabolismul.

A avea o tiroidă subactivă sau hipotiroidism înseamnă că nivelul hormonilor tiroidieni este mai mic decât în mod normal. Și atunci când tiroida nu este în măsură să producă cantitatea necesară de hormoni se pot declanșa mai multe simptome.

Creșterea în greutate sau imposibilitatea de a slăbi
Rărirea părului
Senzație constantă de frig
Ritm cardiac neregulat
Probleme cu somnul
Probleme digestive
Oboseală
Depresie
Minte încețoșată
Edeme sau umflături (ale feței)
Modificări ale vocii

De cele mai multe ori, aceste simptome apar treptat după o anumită perioadă de timp. Dacă bănuiești că te confrunți cu hipotiroidismul sau dacă regăsești în tine câteva dintre aceste simptome, cel mai bine este să începi să ții evidența simptomelor pentru a putea discuta, mai apoi, cu medicul tău.

Ce declanșează hipotiroidismul

Acestea sunt principalele cauze care ar putea declanșa hipotiroidismul:

Sarcina
Boala autoimună
Anumite medicamente
Moștenit genetic
Deși hipotiroidismul poate fi cauzat de mai mulți factori, tulburările tiroidiene tind să apară geneti. Dacă te gândești că ai putea avea o tiroidă subactivă, ai putea discuta și cu membrii familiei. În acest fel, vei descoperi dacă vreunul dintre aceștia se confruntă cu simptome similare sau dacă au fost diagnosticați cu hipotiroidism.

Ce este boala Hashimoto?

Boala Hashimoto este una dintre cele mai frecvente cauze ale hipotiroidismului. Boala Hashimoto face parte din categoria bolilor autoimune și tinde să apară atunci când sistemul imunitar începe să atace corpul.

Rolul sistemului imunitar în organism este de a-l proteja de afecțiunile exterioare, prin a ataca celulele străine din corp. Când sistemul imunitar primește informații false, acesta poate ataca în mod eronat părți sănătoase ale corpului, provocând diverse simptome, inflamații și uneori probleme grave de sănătate.

O tiroidă subactivă este una dintre consecințele bolii Hashimoto, care rezultă în hipotiroidism.

Boala Hashimoto apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă, în mod greșit, glanda tiroidă. Acest atac constant al sistemului imunitar face ca glanda tiroidă să nu mai producă suficienți hormoni tiroidieni, ceea ce pune corpul într-o stare de apărare și astfel se produc inflamațiile.

Tratamentul

Hipotiroidismul poate fi tratat destul de ușor printr-o dietă adecvată, exerciții fizice și la nevoie, un tratament. Medicul îți poate recomanda în funcție de rezultatele la sânge care sunt următorii pași.

Dacă simți că hipotiroidismul îți afectează viața, este important să te consulți cu un medic și să lupți să reduci simptomele zilnice prin schimbări simple ale stilului de viață.


Postări asemănătoare


Comentariile sunt închise la această postare.