6 dintre cele mai dăunătoare alimente pentru tiroidita Hashimoto

Postat 17 octombrie 2020


Fie că tu sau cineva apropiat a fost diagnosticat cu boala Hashimoto, hipotiroidism, hipertiroidism, boala Graves - să știi că nu ești singur! Ori de câte ori există o problemă hormonală este nevoie de timp pentru a înțelege cum să gestionezi simptomele și să găsești o ameliorare. Poate că pentru unii dintre cei care citesc acest lucru este posibil ca procesul să fi durat chiar ani de zile până să recunoască simptomele și să înceapă călătoria de vindecare. Dar, indiferent dacă ești nou în această călătorie sau ai făcut schimbări de ceva timp, există unele modificări pe care le poți face în dieta ta, care te vor ajuta să reduci simptomele și să-ți îmbunătățești calitatea vieții.

Ce este tiroidita Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto este o inflamație a tiroidei - o glandă endocrină în formă de fluture situată anterior traheei. Hashimoto face parte din categoria bolilor autoimune, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă, în mod greșit, glanda tiroidă.

Boala Hashimoto poate apărea din numeroase motive, printre care și hipotiroidismul (tiroida subactivă). Poate fi declanșată și de un tratament excesiv pentru hipertiroidism (tiroida hiperactivă) sau poate fi transmisă genetic. Hashimoto este o tulburare autoimună care apare cu precădere la femei, de cel puțin 8 ori mai mult decât la bărbați. 1

Funcțiile glandei tiroide:

Glanda tiroidă produce trei hormoni principali: T3, T4 și calcitonină; aceștia îndeplinesc multe funcții în organism. 2

Glanda tiroidă este responsabilă de:

Creștere si dezvoltare
Reglarea temperaturii corpului
Stimularea ritmului cardiac
Reglează metabolismul bazal
Metabolizarea nutrienților
Producția de ATP
Homeostazia calciului

Nu mai este nevoie să menționăm, dar glanda tiroidă este foarte importantă pentru corpul tău! Când ceva pare că nu mai funcționează bine este important să notezi simptomele tale pentru a ști cum le poți reduce.

Care sunt simptomele?

Hashimoto nu este una dintre bolile care încep să-ți afecteze brusc întregul organism. În schimb, evoluează foarte încet de-a lungul anilor. Inițial, ești asimptomatic, dar treptat, pe măsură ce hipotiroidismul progresează este posibil să începi să observi unul sau mai multe simptome. Acest lucru face ca Hashimoto să fie greu de diagnosticat.

Se prea poate să nu observi că părul tău s-a tot rărit sau că fața ta pare mai umflată decât în ziua precedentă. Cu toate acestea, gândește-te cum erai în urmă cu cinci ani. Cum s-a schimbat viața ta de zi cu zi?

Cele mai întâlnite simptome:

Guşă
Oboseală
Constipație
Depresie
Probleme de memorie
Ritm cardiac redus
Creștere inexplicabilă în greutate
Piele uscată
Păr fragil și subțire
Menstruație neregulată
Infertilitate
Incapacitatea corpului de a-și regla temperatura (în special la rece)
Dureri articulare și musculare
Edeme sau umflături (ale feței)
Slăbiciune musculară

Aceste simptome, cu siguranță, îți fac viața mai grea. Vestea bună este că acestea pot fi gestionate printr-o alimentație potrivită. Consumul unor alimente ca frunzele verzi, organe și carne organică va ajuta foarte mult la acumularea vitaminelor și mineralelor necesare tiroidei. La fel de important este și să elimini alimentele dăunătoare din dietă, astfel încât corpul tău să poată funcționa mai bine.

6 dintre cele mai dăunătoare alimente pentru boala Hashimoto

În cazul oricărui tratament împotriva unei boli care poate fi tratată printr-o dietă este absolut necesar să fii conștient de toate alimentele dăunătoare. Ceea ce mănânci are un impact direct asupra sistemului imunitar și a funcției tiroidiene.

Glutenul

Pentru cei cu boala Hashimoto există întotdeauna un nivel de intoleranță la gluten, ceea ce înseamnă că produsele care conțin gluten pot declanșa un răspuns autoimun care provoacă inflamații și probleme intestinale. Vestea bună este că există multe alternative pentru alimentele care conțin gluten! De exemplu, în loc să-ți înfășori burrito-ul într-o tortilla de grâu, încearcă una de manioc! 3

Alimente care conțin gluten:

Grâu
Orz
Secară
Pâine
Cerealele
Paste
Crackers (biscuiți sărați)
Produse de panificație
Unele băuturi alcoolice

Zahărul

Potrivit Asociației Cardiologice Americane (AHA), femeile ar trebui să consume 6 lingurițe de zahăr pe zi, iar bărbații 9 lingurițe pe zi. Această cantitate include zaharurile prezente în fructe și alimentele naturale, fără a include îndulcitorii artificiali sau alimentele procesate. Dar, din păcate, consumul de zahăr a crescut și o persoană obișnuită consumă acum aproximativ 20 de lingurițe de zahăr zilnic. Acest lucru este destul de alarmant! Reducerea zahărului este atât de importantă pentru succesul de a reduce permanent simptomele. Cercetările efectuate în 2018 au arătat o revenire semnificativă a nivelului de anticorpi și a hormonului stimulator al tiroidei după renunțarea la zahăr. Îndulcitorii artificiali nu sunt mai buni decât zaharurile rafinate. De fapt, sucraloza este un îndulcitor artificial cu zero calorii care s-a dovedit a fi dăunător pentru cei cu probleme tiroidiene. 4

Consumul mare de zahăr crește nivelul zahărului din sânge, așadar crește inflamația, afectează sănătatea intestinului și poate duce la apariția bolilor autoimune.

Alimente cu conținut mare de zahăr:

Fructele foarte dulci
Băuturile carbogazoase
Siropul de arțar
Hrana procesată
Alimentele ambalate
Sosurile

Și din experiența mea personală știu că la zahăr e cel mai greu să renunți. Este perfect normal ca între timp să mai ai pofte, dureri de cap și schimbări de dispoziție. Dar continuă, nu te lăsa! Aceste simptome vor trece. Când ai renunțat cu totul la zahăr, vei observa că ceața de la nivelul creierului este ridicată, inflamația este redusă și vei fi plin de energie pe tot parcursul zilei.

Cereale

Există mai multe alimente din această categorie care pot declanșa o reacție autoimună și să ducă ulterior la simptome nedorite. Doi factori principali afectează hipotiroidismul prin consumul de cereale:

Boala Hashimoto și boala celiacă sunt destul de asemănătoare. Aceasta pentru că ambele sunt tulburări autoimune și declanșează un răspuns care provoacă în organism sensibilitate la gluten. Odată ce ai consumat cereale / gluten crește permeabilitatea intestinală. Acest lucru agravează starea de sănătate prin producția excesivă de hormoni, perturbarea pereților digestivi care provoacă constipație și creștere inexplicabilă în greutate.
În al doilea rând, cerealele sunt un aliment bogat în fibre, iar fibrele sunt, fără îndoială, necesare pentru corpul uman. Dar problema apare atunci când acest grup alimentar bogat în fibre aduce cu el o mulțime de pesticide care deteriorează pereții intestinali.

Cerealele care dăunează tiroidei:

Grâu
Porumb
Orz
Ovăz
Kamut
Cușcuș
Mei

Lactatele

Laptele animal conține cantități mari de antigeni și grăsimi saturate. Și ambele substanțe sunt responsabile de inflamația care reduce capacitatea organismului de a lupta cu bacterii și viruși. Aceste substanțe chimice inflamatorii îți afectează în mod direct sistemul imunitar. După cum știm, Hashimoto este o boală autoimună; deci, este foarte important să ne asigurăm că sistemul nostru imunitar funcționează bine, pentru că acest lucru devine esențial în reducerea simptomelor.

Produse lactate de evitat:

Lapte
Smântână
Brânză
Unt
Iaurt

Soia

Produsele din soia conțin izoflavone care pot bloca funcția enzimei peroxidazei tiroidiene. TPO este responsabil de producerea hormonilor tiroidieni, T3 și T4.

Izoflavonele imită, de asemenea, efectul estrogenului, care îi permite să înlocuiască unele dintre funcțiile estrogenului. Când estrogenul este înlocuit cu izoflavone, acesta poate provoca diverse simptome persoanelor cu tiroidită Hashimoto.

Alimente care conțin soia:

Laptele de soia
Edamame
Tofu
Alternative pentru carnea vegană
Conservele de pește
Hrana procesată
Carnea procesată

Alcoolul

Știai că ficatul și tiroida sunt foarte conectate între ele? Ficatul tău este responsabil pentru metabolismul hormonal (inclusiv a hormonilor tiroidieni). Când bei alcool, ficatul tău este, de asemenea, responsabil pentru metabolizarea alcoolului. Așadar, dacă nu consumi alcool îți ajuți ficatul să se concentreze asupra scopului tău: metabolizarea hormonilor.

De asemenea, alcoolul îți poate inhiba digestia. Intestinul și tiroida sunt și ele conectate între ele. Când receptorii din intestin sunt blocați este mai greu să absorbi substanțele nutritive care te vor ajuta să-ți susții sistemul imunitar și tiroida.

Este esențial să renunți la alcool pentru a-ți reduce simptomele bolii Hashimoto.

Boala Hashimoto nu trebuie să-ți afecteze și să-ți controleze viața. Aceste schimbări în dietă te vor ajuta să reduci inflamația din corpul tău, ca astfel, să reduci simptomele cu care te confrunți în fiecare zi.

Cel mai important: nu renunța! În câteva săptămâni vei observa că poftele tale se vor reduce, iar dieta va deveni un nou stil de viață. Cu ajutorul tabelul nostru de monitorizare a simptomelor, vei putea ține evidența timp de 30 de zile și să observi mai ușor schimbările care au loc.

Postări asemănătoare


Comentariile sunt închise la această postare.